kleurtemperatuur uitgelegd

Wat is kleurtemperatuur?

De kleurtemperatuur bepaalt mede de kleur van het licht van een lichtbron en daarmee de sfeer in een belichte ruimte.

Zo wordt de toepassing van wit en/of blauw licht al snel gezien als koel, koud of fris en kan dus een koele/koude/frisse sfeer geven aan uw ruimte. Daarentegen worden geel en rood licht ervaren als warm en geven dus ook een warme sfeer aan uw ruimte.

Dit is niet alleen sfeer en gevoel, maar het is ook wetenschappelijk bewezen: verschillende kleuren licht hebben daadwerkelijk verschillende temperaturen. Iedereen weet wat er gebeurt als de smid een hoefijzer in het vuur legt. Naarmate het warmer wordt, zal het ijzer gaan gloeien, van geel naar oranje, naar rood. Stookt de smid het vuur nog hoger op, dan zien wij de gele kleur veranderen naar wit/blauw. Bij het wetenschappelijk vastleggen van kleurtemperatuur is ervoor gekozen om een schaalverdeling te maken in Kelvin (K). Dit is een andere wetenschappelijke temperatuurschaal dan de welbekende graden celcius.

De meest voorkomende kleurtemperaturen op een rij:

  • 2700K extra warm wit licht
  • 3000K warm wit licht
  • 4000K fris wit licht

In het voorbeeld van de etalage zie je duidelijk het verschil tussen het (extra) warme witte licht en het heldere witte licht.

Resultaat 1–1 van de 4 resultaten wordt getoond

Resultaat 1–1 van de 4 resultaten wordt getoond

Resultaat 1–1 van de 4 resultaten wordt getoond

Kantoorverlichting

Werk productief met onze zuinige led-verlichting die uw bestaande tl-verlichting eenvoudig vervangt.  Wij zorgen er daarnaast voor dat u gedurende de lunch in een sfeervol verlichte ruimte verblijft.

Winkelverlichting

Transformeer uw winkel naar de plek waar u en uw klant zich thuis voelen, en waar u uw assortiment optimaal uitgelicht tot zijn recht laat komen. Naar wens flexibel in te richten met rails en spots. 

de laatste ontwikkelingen in verlichting én onze aanbiedingen niet missen?

Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Licht in bedrijf projectverlichting

Een nieuwe naam, een
vertrouwde basis

Licht in Bedrijf maakt deel uit van Lucky Light, al meer dan 20 jaar leverancier van projectverlichting.

Ons doel is vanuit de toepassing die u wenst te adviseren en leveren, zodat u zelf geen technische kennis hoeft te bezitten voor verlichting die het beste bij u en uw bedrijf past.

alles wat u over verlichting wilt weten op één plek

De Licht in Bedrijf kennisbank 

Links vindt u de meest bezochte artikelen uit onze kennisbank. Er is echter meer!