kleurweergave uitgelegd

Wat is kleurweergave?

Een van de onderdelen die de kwaliteit van het uitstralende licht en kleur bepalen, is de kleurweergave-index. Deze Kleurweergave-index wordt ook wel “Color Rendering Index” genoemd, oftewel CRI.  Dit is dus de kwaliteit(index) van de kleurweergave van een lichtbron.

Deze index wordt uitgedrukt in “Ra”. Dit is een indicator voor de kwaliteit van de lichtkleur. Ra heeft een schaal tussen 0 en 100, waarbij een CRI van 100 de hoogste kwaliteit aangeeft. De indicator zorgt ervoor dat kleurbeoordeling mogelijk is op een belicht object. De meeste ‘standaard’ verlichting heeft een CRI-waarde van 80-89 Ra. Dit wordt ook wel aangeduid als “> 80”. Maar wat betekent dit?

Een overzicht van schaal en de betekenis van de kleurweergave-index (Ra):

Ra tussen 90 en 100
Zeer goede kleurweergave-eigenschappen. Toepassing voornamelijk daar waar correcte kleurbeoordeling een kritische taak is.

Ra tussen 80 en 89
Goede kleurweergave-eigenschappen. Toepassing op plaatsen waar kleurwaardering niet de hoofdoverweging vormt, maar waar een goede weergave van de kleuren wel van belang is.

Ra minder dan 80
Matige tot slechte kleurweergave-eigenschappen. Toepassing op plaatsen waar de kwaliteit van de kleurweergave van ondergeschikt belang is.

Een Ra-waarde van 60 is ontoereikend voor een winkelverlichting, maar is uitstekend voor een functionele buitenverlichting.

 

Resultaat 1–1 van de 4 resultaten wordt getoond

Resultaat 1–1 van de 4 resultaten wordt getoond

Resultaat 1–1 van de 4 resultaten wordt getoond

Kantoorverlichting

Werk productief met onze zuinige led-verlichting die uw bestaande tl-verlichting eenvoudig vervangt.  Wij zorgen er daarnaast voor dat u gedurende de lunch in een sfeervol verlichte ruimte verblijft.

Winkelverlichting

Transformeer uw winkel naar de plek waar u en uw klant zich thuis voelen, en waar u uw assortiment optimaal uitgelicht tot zijn recht laat komen. Naar wens flexibel in te richten met rails en spots. 

de laatste ontwikkelingen in verlichting én onze aanbiedingen niet missen?

Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Licht in bedrijf projectverlichting

Een nieuwe naam, een
vertrouwde basis

Licht in Bedrijf maakt deel uit van Lucky Light, al meer dan 20 jaar leverancier van projectverlichting.

Ons doel is vanuit de toepassing die u wenst te adviseren en leveren, zodat u zelf geen technische kennis hoeft te bezitten voor verlichting die het beste bij u en uw bedrijf past.

alles wat u over verlichting wilt weten op één plek

De Licht in Bedrijf kennisbank 

Links vindt u de meest bezochte artikelen uit onze kennisbank. Er is echter meer!