lichtsterkte uitgelegd

Wat is lichtsterkte?

Lumen, ook wel luminatie of lux genoemd, is een eenheid voor de lichtstroom. Het bepaalt de sterkte van een lichtbron. Lumen is de maat voor de totale hoeveelheid zichtbare licht dat een lichtbron uitstraalt. De hoeveelheid lumen wordt veelal bepaald door het vermogen van de lichtbron en de lichtkleur van het licht. Zo geeft een gemiddelde gloeilamp 12 lumen per Watt.

Door de opkomst van ledverlichting gaat dit niet helemaal meer op. Producenten van ledlampen krijgen steeds meer lumen uit een lichtbron met minder vermogen. Waar in het verleden uit een 40 Watt. gloeilamp 480 lumen kwam, levert een 4 Watt led lamp tegenwoordig ongeveer hetzelfde aantal lumen.

Het is met ledverlichting belangrijker om te kijken naar de lichtsterkte in lumen dan naar het wattage.  Aan de hand van het aantal lumen kan bepaald worden hoeveel licht u nodig heeft voor welke situatie.
De lichtsterkte bepaalt mede de sfeer in een ruimte,  hoe producten of objecten gepresenteerd worden en hoe  medewerkers presteren die worden blootgesteld zijn een bepaalde mate van licht.

Een zo kan een te felle lamp (te veel lumen) bijvoorbeeld uw object overbelichten, waardoor dit schel kan overkomen. Ook kan te fel licht een negatieve invloed hebben op uw medewerkers, zowel mentaal als fysiek. Hetzelfde geldt bij onderbelichting (te weinig lumen). Naast het aantal lumen hebben ook de kleurweergave en kleurtemperatuur (te samen lichtkleur) hierop invloed.

In de tabel ziet u een overzicht van de lichtsterkte die in verschillende ruimtes gehanteerd zouden moeten worden. Grote afwijkingen hierop betekenen in de meeste gevallen een negatief effect, hetzij in het welzijn van de mensen, en daarmee veelal de geleverde prestaties. .

Situatie

Lux

Kantooromgeving

Tekenkamer

800

Vergaderkamer

400

Kantoor hoge reflectie

800

Kantoor lage reflectie

1000

Werkplek aan raamzijde

400

Schoolomgeving

Tekenlokaal

800

Leslokaal

500

Praktijklokaal

700

Gymnastieklokaal

400

Kleedkamer

200

Winkelomgeving

Etalage

2000

Verkoopgedeelte

400

Showroom

800

Ziekenhuisomgeving

Onderzoekkamer

500

Resultaat 1–1 van de 4 resultaten wordt getoond

Resultaat 1–1 van de 4 resultaten wordt getoond

Resultaat 1–1 van de 4 resultaten wordt getoond

Kantoorverlichting

Werk productief met onze zuinige led-verlichting die uw bestaande tl-verlichting eenvoudig vervangt.  Wij zorgen er daarnaast voor dat u gedurende de lunch in een sfeervol verlichte ruimte verblijft.

Winkelverlichting

Transformeer uw winkel naar de plek waar u en uw klant zich thuis voelen, en waar u uw assortiment optimaal uitgelicht tot zijn recht laat komen. Naar wens flexibel in te richten met rails en spots. 

de laatste ontwikkelingen in verlichting én onze aanbiedingen niet missen?

Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Licht in bedrijf projectverlichting

Een nieuwe naam, een
vertrouwde basis

Licht in Bedrijf maakt deel uit van Lucky Light, al meer dan 20 jaar leverancier van projectverlichting.

Ons doel is vanuit de toepassing die u wenst te adviseren en leveren, zodat u zelf geen technische kennis hoeft te bezitten voor verlichting die het beste bij u en uw bedrijf past.

alles wat u over verlichting wilt weten op één plek

De Licht in Bedrijf kennisbank 

Links vindt u de meest bezochte artikelen uit onze kennisbank. Er is echter meer!